19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує
    П'ятниця, 17 липня 2020 10:06

    Володимир-Волинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби інформує

    Сприятливі погодні умови (висока вологість повітря, дощі, рясні роси, високий температурний режим) які склалися на даний час є сприятливими для розвитку та розповсюдження хвороб сільськогосподарських рослин.

    На столових буряках відмічена поява небезпечної хвороби – церкоспорозу. Тому у другій половині липня слід очікувати появу церкоспорозу на посівах цукрових та кормових буряків. Значний розвиток хвороби спостерігається в роки з чергуванням сухої жаркої та помірно теплої вологої погоди. Хвороба проявляється на листках  у вигляді округлих світло-бурих з червоно-бурою облямівкою плям, 2-3 мм в діаметрі. Іноді некрози зливаються, можуть випадати. На поверхні некрозів у вологих умовах утворюється сіруватий наліт конідіального спороношення. На черешках листя некрози довгасті, коричневі. Сильно уражені листки жовтіють і відмирають. У вегетуючому стані залишаються тільки наймолодші відростаючі листки  в центрі розетки. Захворювання призводить до нагромадження у коренях так званого «шкідливого азоту», який під час цукроваріння збільшує вихід патоки і зменшує кількість  цукру. Сприятливі умови для поширення церкоспорозу створюються при температурі повітря 20-22°C і відносній вологості понад 65 %.Щоб не допустити масового ураження рослин церкоспорозом, спеціалістам усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження посівів буряків. За появи окремих плям на 3-5% рослин застосовувати для обробки посівів одним із рекомендованих препаратів відповідно до «Переліку…»

    При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Фітофтороз

    В посадках   картоплі, помiдорiв в особистих селянських господарствах на  рослинах відмічено появу небезпечної хвороби фітофторозу. За умов теплої (температура повітря 18-22°С), вологої погоди (відносна вологість повітря понад 75%) зберігається ймовірність сильного ураження рослин. Враховуючи, що погодні умови  сприятливі для розвитку фітофторозу, обробки повинні бути направлені на профілактику хвороби. За даними науково-дослідних установ при ураженні 1 % листової поверхні ефект обробок знижується, а при 10% ураженні зупинити хворобу при сприятливих умовах для її розвитку вже неможливо Для захисту картоплі від фітофторозу рекомендовано почергово через 10-14 днів проводити обробки рослин одним із препаратів: Акробат МЦ, 69% в.г, 2 кг/га; Антракол 70ВГ, 1,5 кг/га, Захист, ЗП 1,0-2,0 кг/га, Інфініто 61 1,2-1,6 л/га, Квадріс 250, к.с. SC, 0,6 л/га, Консенто 450 SC к.с. 1.7-2.0 л/га, Косайд 2000, ВГ 1,5-2,5 кг/га, Купроксат, КС 3,0-5,0 л/га, Курзат М 68, в.г. 2,0-2,5 кг/га Пенкоцеб, ЗП 1,6 кг/га, Ревус 250, к.с. 0,5-0,6 л/га, Ревус Топ 500, КС, 0,6 л/га, Ридомiл Голд МЦ, в.г. 2,5 кг/га,Скор 250 к.е 0,5л/га, танос 50 в.г. 0,6 кг/га, Татту к.е. 3 л/га, Фольпан, ВГ 2,0 кш/га, Чарівник, ЗП 1,5-2,0 кг/га, Юнкер, ЗП 2,5 кг/га та інші відповідно до «Переліку…».

    Перші обробки доцільно поєднувати з позакореневим підживленням водорозчинними добривами, регуляторами росту рослин При роботі з пестицидами суворо дотримуватись правил техніки безпеки!!! Обробітки слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години

    Залізний купорос: плюси та мінуси

    Залізний купорос чи сульфат заліза набув широкого поширення завдяки вартості та доступності. Крім того, серед важливих переваг – препарат не накопичується у плодах. Залізний купорос – це проста назва сульфату заліза (формула: FeSO4).  У садівництві використовується як інсектицид (проти комах), фунгіцид (проти грибка) і кореневе, позакореневе добриво на бідних і виснажених ґрунтах.

    Добриво має неорганічне походження, а тому відомо в агротехнології більш, ніж ста років. За цей час сполука довела свою користь у сільському господарстві. Не слід його плутати з мідним купоросом – вони мають різний вплив. Схожу назву отримали через те, що багато речовин із сіркою раніше називали купоросом. Тому порівнювати, що краще: мідний або залізний купорос для рослин – некоректно. Як і будь-який інший хімікат у сільському господарстві, його потрібно використовувати обережно. Хоч сірчанокисле залізо є малотоксичним з'єднанням, воно все одно здатне завдати шкоди.

    Що таке залізний купорос? Діючих речовин відразу 2: залізо і сірка. Вони, по-перше, є згубними для шкідників, по-друге, потрібні для нормального розвитку всіх рослин. Впливають на стан зеленої надземної частини і на врожайність (кількість і якість плодів).

    Як використовувати залізний купорос? Досвідчені садівники радять використовувати його навесні і восени незалежно від того, чи є у вашій місцевості ризик появи шкідників. Сульфат заліза викликає всихання м'яких тканин рослин. Завдяки цьому він підходить для видалення з кори моху, лишайника і паразитичних грибів, із якими важко боротися іншими засобами захисту рослин. Наприклад, доведено ефект у виведенні парші, борошнистої роси, антракнозу. Наноситься за допомогою розпилювача або додається в побілку.

    Оптимальний час залізний купорос застосування: навесні до брунькування або ж восени після опадання листя.

                Залізний купорос – це сіль. Він існує у вигляді дрібних кристалів світло-зеленого або сіро-зеленого кольору. Як і більшість солей він добре розчиняється у воді. Ця властивість дуже корисна, адже дозволяє наносити речовина за допомогою обприскувача. У закритій упаковці залізний купорос можна зберігати необмежений проміжок часу. На відміну від органічних хімікатів він не псується. Якщо упаковка вже була відкрита, порошок слід пересипати в іншу ємність, яка щільно закривається. Така маніпуляція потрібна, щоб захистити від води і впливу сонячного світла. Для цього добре підходять пластикові відра з кришкою (у таких зберігається фарба, ґрунтовка).

    Зона застосування: дві основні галузі використання залізного купоросу – як добриво і пестицид. Розчин для позакореневого добрива роблять з розрахунку 50 г на 10 літрів води. Підходить для підгодівлі як овочів, так і садових рослин. Також хороший ефект показує внесення з органічною масою. Наприклад, на 10 кг компосту додають 100 г залізного купоросу. Як пестицид він підходить для боротьби з комахами, грибком і лишайниками. Концентрація при цьому більша. Так, для шкідників на 10 л води додають 500 г залізного купоросу, проти лишайників і мохів (з'являються у великих кількостях на корі старих дерев) – 300 г. Менш поширена зона використання – весняні заморозки. Справа в тому, що залізний купорос може уповільнити появу бруньок. Якщо після відлиги прогнозується різке похолодання, використовується розчин купоросу, завдяки чому дерева «прокидаються» пізніше на тиждень.

    Запобіжні заходи

    Перед тим, як розводити залізний купорос, переконайтеся в правильності дозування. Використовуйте рукавички і окуляри. Простіше сіль розводиться, якщо її спочатку розчинити в невеликій кількості рідини. Краще процес відбуватиметься, якщо воду попередньо підігріти. Потім отриману суміш виливають у воду і розмішують. Таким чином розчин виходить правильним, оскільки діюча речовина рівномірно розподіляється по всьому об'єму води. Після цього залиште залізний купорос постояти 20-30 хвилин. Отримана рідина буде мати від світло-зеленого до яскраво смарагдового колір. Оскільки у розчину кислотність підвищена, то для роботи використовують скляний або пластиковий посуд. Вони не реагують з купоросом, а залізо або інші метали швидко починають іржавіти. З тієї ж причини для розмішування використовують дерев'яні або пластикові лопатки. 

    Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

    Переглядів 3847
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua