Версія для друку
Четвер, 09 листопада 2017 09:54

Звернення голови облдержадміністрації Володимира Гунчика з нагоди Дня української мови та писемності

Шановні краяни! «Мова – найважливіший, найбагатший і найміцніший зв’язок, що з’єднує віджилі, нинішні й майбутні покоління народу в одне велике, історично живе ціле… Коли зникає мова, – народу немає більше! Поки живе мова народу в устах народу, до того часу живе народ».

Ці слова належать відомому українському педагогу та правознавцю Костянтину Ушинському і з ним не можна не погодитися. Так склалося історично, що протягом століть наші предки боролися за політичну самостійність та самоідентифікацію, однак Україну зусібіч рвали на шматки, намагаючись позбавити найціннішого – мови. Незважаючи ні на що, саме мова є, була та буде серцем і душею вільнолюбного українського народу.

Тож сьогодні, 9 листопада, щиро вітаю Вас – дорогі земляки – з Днем української мови та писемності. В цей визначний день не можна також оминути постаті українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Адже, як вважають дослідники, саме із його твору «Повість врем’яних (минулих) літ» й починається писемна українська мова.

І сьогодні, коли знову проливається кров українських патріотів в Криму та на Донбасі, аби відновити територіальну цілісність та незалежність країни, пріоритетом державної мовної політики залишається утвердження і розвиток української мови – визначального чинника і головної ознаки ідентичності української нації. Тому переконаний, що саме єдина державна мова – українська – є запорукою нашої згуртованості, могутньою зброєю у протистоянні спробам руйнування Української держави. Тож хай там що, а ми не здамося! Попри все – ми вистоїмо, бо правда за нами! І нехай вічно звучить солов’їна українська мова!

Слава Україні! Героям Слава!

З повагою голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик

Переглядів 3829